Zo kan je geld verdienen met bloggen!

 • door
Geld verdienen met bloggen

Vraag je je af hoe je geld kan verdienen met bloggen? 10 jaar geleden realiseerde ik mij dat er bloggers waren die effectief geld verdienden met hun blog. De meeste van hen waren “gewone” mensen, die vaak ook per toeval geld begonnen verdienen met hun blog.

Zelf ben ik toen ook een blog gestart en heb ik ook wel wat verdiend. Maar al snel merkte ik dat het in Vlaanderen niet zo gemakkelijk was om een inkomen te halen uit een blog.

Vandaag bekijk ik een blog compleet anders. Een blog is niet “zomaar een blog”, een blog is echt een “business”, en zo moet je het ook aanpakken.

Dit artikel heb ik niet geschreven vanuit het standpunt van “puur bloggers”, maar ook voor zelfstandigen en bedrijven die regelmatig blogartikels publiceren op hun blog.

Hoe verdienen bloggers geld?

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met een blog. In dit artikel toon ik je 14 manieren om geld te verdienen met een blog. Het is aan jou om uit te zoeken welke manier het beste voor jou past én wat werkt voor jou.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel inziet dat je een blog ook perfect kan inzetten om je bedrijf, producten of diensten te promoten. Op die manier zorgt een blog niet voor een “direct” inkomen, zoals via advertenties, maar voor een indirect inkomen. Je blog zal dan zorgen voor nieuwe bezoekers die op termijn klanten zullen worden.

Hoeveel geld kan je verdienen met bloggen?

Hoeveel geld je kan verdienen met een blog, hangt af van heel veel factoren. Als je blog een referentie is in je vak, dan kan je dankzij je blog zeker een mooi bedrag verdienen.

Is je blog eerder persoonlijk en staan er hier en daar wat advertenties op, dan zal je blij mogen zijn met een paar euro per maand.
Een veelgemaakte fout is dat iemand begint te bloggen over een beetje van alles. De kans dat je op basis van zo’n blog geld zal verdienen, is echt heel klein. Als je daarentegen je onderwerp afbakent en over dat onderwerp de referentie wordt, dan is de kans veel reëler dat je op termijn geld zal verdienen via je blog (maar dan nog is de weg lang!).

Zelf heb ik een aantal klanten die via een blog hun onderneming hebben laten groeien. Zij zien zichzelf niet als blogger, maar dankzij hun blog trekken ze wel voldoende nieuwe klanten aan. In mijn ogen is dat in Vlaanderen de meest haalbare manier om via een blog een mooi inkomen te genereren. Tenzij je in het Engels gaat bloggen uiteraard, dan liggen de kaarten anders. Maar in dit artikel ga ik er vooral vanuit dat je Vlaming bent en in het Nederlands blogt.

Hoe kan je geld verdienen met bloggen?

In dit artikel bespreek ik volgende 14 manieren om geld te verdienen met bloggen:

 1. Google Adense
 2. Affiliate marketing
 3. Ontwikkel een online cursus
 4. Maak een betalende nieuwsbrief
 5. Publiceer een nieuwsbrief (al dan niet gratis)
 6. Organiseer gratis webinars
 7. Publiceer gesponsorde artikels
 8. Schrijf artikels voor andere websites
 9. Promoot de producten / diensten die je verkoopt
 10. Organiseer een workshop
 11. Coach je volgers
 12. Zo kan je geld verdienen met Instagram
 13. Zo kan je geld verdienen met vloggen
 14. Sluit je aan bij een influencer-programma

Google Adsense

Advertenties zijn de meest eenvoudige manier om geld te verdienen met bloggen, maar de kans dat je hier rijk van zal worden is quasi nihil. Google AdSense is wel eenvoudig te implementeren op je blog, waardoor het een populaire optie is.

Tenzij je echt veel bezoekers hebt, raad ik dit niet aan. Tenslotte hebben advertenties vaak een negatieve invloed op de gebruikservaring. Als je dan maar een paar euro / maand verdient aan advertenties, is dit echt de moeite niet.

Heb je echter een blog die maandelijks duizenden bezoekers aantrekt, dan wordt het een ander verhaal. In dat geval kan het interessant zijn om met Google AdSense aan de slag te gaan. Nogmaals, rijk zal je er niet van worden, maar het kan wel voor een extra inkomstenbron zorgen.

Affiliate marketing

Bij affiliatie marketing promoot je een product of dienst op je blog. Wanneer je bezoeker via jouw blog naar de website gaat die de dienst of het product verkoopt, én effectief tot aankoop overgaat, krijg je een commissie.

Hoeveel de commissie bedraagt bij affiliate marketing, hangt af van verschillende factoren. Dan kan gaan om een klein percentage, maar een commissie van $100 (of zelfs meer) is zeker geen uitzondering!

Hoe pak je dit concreet aan? De beste manier is om waardevolle content te schrijven / maken. Bijvoorbeeld tutorials of reviews. Of misschien ben je (een beginnende) influencer en heb je een mooi aantal volgers op Instagram…

Heb je een blog en wil je een idee krijgen van de mogelijkheden? Neem dan zeker eens een kijkje bij TradeTracker. TradeTracker is één van de betere Affiliate marketing aanbieders. Zelf ben ik er trouwens ook aangesloten. Je kan je gratis registreren en je zal merken dat ze wel in elke categorie interessante affiliate programma’s hebben. Of je nu een reisblog hebt of een fashion-blog (of iets anders), waarschijnlijk vind je wel een affiliate programma dat bij jou past.

De affiliate programma’s die je vindt bij TradeTracker zijn trouwens geen obscure websites maar bekende Belgische & internationale merken zoals A.S. Adventures, Torfs, Proximus, Connections, Etam, Tui,…

Ontwikkel een online cursus

Succesvolle bloggers ontwikkelen vaak ook een online cursus. Dat kan gaan over het onderwerp waarover ze bloggen, maar soms ook over bloggen of over online marketing, over hoe zij de zaken hebben aangepakt en succesvol zijn geworden.

Zo’n online cursus kan verschillende vormen aannemen. Zo kan je ook toegang geven tot een afgeschermd deel van je website, waar diepgaandere of meer uitgewerkte content aangeboden wordt. Tegenwoordig wordt zoiets vaak gecombineerd met video. Dankzij video kan je een 1-op-1 ervaring benaderen.

Het voordeel van zo’n online cursus is dat gemakkelijk schaalbaar is; je maakt dat 1x en dan kan je dat in principe onbeperkt keer doorverkopen. Maar vergis je niet, het maken van een online cursus, zeker als je met video werkt, vergt heel wat werk. Maak je gebruik van WordPress, dan kan je je blog relatief gemakkelijk uitbreiden met een zo’n e-learning platform. Daar bestaan verschillende plugins voor.

Wat zijn goede online leersystemen om mee te starten?

Teachable

Teachable is internationaal een veelgebruikt online leerplatform met heel wat mogelijkheden. Maar Teachable is meer dan dat. Naast een online leerplatform is het ook een marketingplatform dat er op gericht is om je te helpen om meer cursussen te verkopen.

Je hoeft trouwens niets te installeren, Teachable is een apart online systeem. Je registreert je en je kan beginnen aan je cursus.

Maatos

Maatos is te vergelijken met Teachable, maar dan in het Nederlands en beperkter (al bevat het heel wat mogelijkheden). Het grote voordeel van Maatos is dat het gericht is op de Nederlandse en Belgische markt en dat je ook voor advies en support bij hen terecht kan in het Nederlands. Indien je dat wenst werkt Maatos je leerplatform uit zodat jij je kan focussen op je cursus zelf!

Je hoeft trouwens niets te installeren, Maatos is een apart online systeem. Je registreert je en je kan beginnen aan je cursus. Je kan Maatos ook gebruiken voor je volledige website. Heb je nog geen website maar was je wel van plan om er één te bouwen, dan is dit een zeer interessante optie.

Bezoek de website van Maatos voor meer informatie.

Soofos

Waar je bij Teachable en Maatos de verkoop van je cursus zelf gaat beheren, ga je je bij Soofos vooral concentreren op je cursus zelf. Soofos zorgt voor de bezoekers en regelt het administratieve gedeelte. Heb je nog geen eigen website of blog en wil je toch een eigen online cursus lanceren, dan is Soofos een interessante optie!

Ook bij Soofos moet je niets installeren. Je hoeft je enkel te registreren en je kan starten met het ontwikkelen van je cursus.

Bezoek de website van Soofos voor meer informatie.

Learndash

Learndash is in tegenstelling tot bovenstaande oplossingen geen apart system maar een plugin (uitbreiding) voor een WordPress-website of -blog. Het grote voordeel is dat het een pak goedkoper is en dat je het veel mooier kan integreren in je website. Naargelang je wensen kan je met Learndash je online leeromgeving volledig afstemmen op je wensen.

Maak een betalende nieuwsbrief

Er zijn ook succesvolle bloggers die een betalende nieuwsbrief hebben. Zij versturen dan op bepaalde tijdstippen een nieuwsbrief met exclusieve tutorials of tips. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij bloggers die tips geven over aandelen. Daar zitten enkele heel succesvolle bloggers bij waarbij lezers bereid zijn om te betalen voor interessante informatie, verstuurd via nieuwsbrieven.

Publiceer een e-book (al dan niet gratis)

E-books zijn ook een zeer populaire bron van inkomsten bij bloggers, zowel betalende als niet betalende.

Betalende e-books

De meest voor de hand liggende vorm van e-books zijn betalende e-books. Voor bloggers is dit ook een relatief eenvoudige manier om geld te verdienen (op voorwaarde dat je een vast publiek hebt).

Vaak wordt er vertrokken vanuit de populairste posts die reeds werden geschreven op de blog. Die worden dan gewijzigd of aangevuld met (veel) extra informatie en tips.

Zo volgde ik enkele jaren terug een Amerikaanse blogger die tips deelde over hoe hij het aanpakte om heel goedkoop te reizen. Dat ging van het boeken van goedkope vliegtickets, tips over hoe je gemakkelijk extra miles kon verdienen of hoe je de beste kamers aan een lager tarief kon boeken. Die blog was op een bepaald moment zo populair dat die blogger een eigen e-book heeft uitgebracht. En eigenlijk was dat echt niet meer dan zijn populairste blogposts die hij had herschreven en aangevuld.

Gratis e-books

Misschien vraag je je nu af hoe je geld kan verdienen aan een gratis e-book? Wel, dat kan zeker, al is het op een indirecte manier.

Voor veel bloggers is het verzamelen van e-mailadressen heel belangrijk. Wanneer ze dan een nieuw blogbericht publiceren, versturen ze dan meteen ook een nieuwsbrief uit naar personen die al geïnteresseerd zijn in het soort content dat ze publiceren.

Als je als blogger je geld verdient via advertenties of affiliate marketing, is e-mailmarketing een niet te onderschatten tool. Maar ook als je (op termijn) producten of diensten wil verkopen, is zo’n e-maillijst heel belangrijk.

Er is echter een kleine “maar”. Namelijk, je bezoekers gaan niet zomaar hun e-mailadres achterlaten zodat jij hen kan achtervolgen met mails (ookal vinden ze jou content interessant). Daarom is het een goed idee om iets in de plaats te geven. Een gratis e-book is daarbij een prima idee! Verzamel je 10 populairste blogposts, maak daar een e-book van, en je hebt een gratis “cadeau” om weg te geven als iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief.

Organiseer gratis webinars

Ook gratis webinars zijn een indirecte vorm van inkomsten. Bij een gratis webinar geef je in de eerste plaats interessante informatie en creëer je vertrouwen voor je bezoeker: je bezoeker leert je kennen en zal sneller geneigd zijn om klant te worden bij jou. Dit is dus vooral interessant als je naast je blog ook diensten of producten aanbiedt.

Ook al zijn webinars tegenwoordig gemakkelijk op te zetten, toch moet je ook rekening houden met enkele technische aspecten:

 • goede kwaliteit van camera
 • goede kwaliteit van microfoon

Vaak wordt er gestart met de webcam en microfoon die standaard in je computer zitten. Ook al is de kwaliteit daarvan ok voor een gewone Skype-call, voor professioneel gebruik komen deze vaak te kort.

Daarom is het interessant om te investeren in een betere webcam (indien nodig) en vooral een betere microfoon.

Gratis webinars worden vaak gebruikt door software ontwikkelaars. Het is een ideale manier om vanop afstand toch een infosessie te geven aan potentiële klanten wereldwijd.

Maar je hoeft niet per se een groot bedrijf zijn om een gratis webinar te organiseren. Ook als “kleine zelfstandige” kan je perfect een gratis webinar organiseren. Het doel is hetzelfde; je producten en diensten voorstellen en vertrouwen te “creëren” voor je potentiële klanten.

Er is heel wat software beschikbaar om webinars te organiseren, zowel gratis als betalend. Een overzicht van enkele mogelijkheden vind je in het artikel “15+ Best Live Webinar Software” van TutsPlus.com.

Publiceer gesponsorde artikels

Naarmate je blog populairder wordt, zal je ook aanvragen krijgen voor gesponsorde artikels. Heb je een kleine blog, dan zal je vragen krijgen van bedrijven die graag een link willen naar hun website, vaak een aanvulling op een artikel dat je hebt geschreven.

Bereikt je blog een bepaalde populariteit, dan zullen bedrijven ook bereid zijn om te betalen voor een link naar hun website. Het juiste bedrag hangt af van heel veel factoren, maar hoe specifieker het onderwerp waarover je blogt en hoe meer lezers je hebt, hoe hoger de bedragen worden.

Belangrijk hier is dat je je bezoekers “verbindt” met je blog; dat kan via sociale media of een gratis nieuwsbrief. Zodra je een nieuw blogartikel publiceert, kan je dat dan ook laten weten via je sociale media kanalen en via je nieuwsbrief.

Schrijf artikels voor andere websites

Ook hier ga ik een onderscheid maken tussen het schrijven van gratis artikels (= guest blogging) en betaalde opdrachten.

Schrijf gratis artikels = guest blogging

Met guest blogging ga je een artikel schrijven voor een andere blog, meestal een autoriteit binnen een bepaald onderwerp. Het is dan niet de bedoeling dat je daar rechtstreeks geld mee verdient. Het doel is dan eerder om een nieuw publiek aan te trekken, lezers die door het lezen van jouw artikel doorklikken naar jouw blog. Als blogger (of als bedrijf) is dat belangrijk, want je bent afhankelijk van het aantal lezers dat je maandelijks hebt.

Betaalde opdrachten

Het kan zijn dat je schrijfstijl en expertise in het oog springen van andere bedrijven. Of misschien heb je een bepaalde naam of autoriteit opgebouwd rond een bepaald onderwerp, waardoor bedrijven je gaan betalen om voor hen te schrijven. Vaste bedragen bestaan hier niet voor, alles hangt af van je expertise en je bekendheid. Het kan zijn dat de bedragen hiervoor in het begin relatief laag zijn, maar naarmate je expertise en ervaring opbouwt, je hogere bedragen kan vragen.

Promoot de producten / diensten die je verkoopt

Als je blog een onderdeel is van je bedrijfswebsite, kan je je blog ook inzetten om je producten en diensten te promoten. Denk daarbij niet aan gewone reclame, maar aan informatieve of inspirerende blogartikels.

Inspireer je bezoekers. Sommige bedrijven zetten hun blog in om potentiële klanten te inspireren. De blog van Colora is daar een mooi voorbeeld van. Zij maken geen directe reclame over hun producten, maar plaatsen een heleboel how-to’s en decoratietips op hun blog. Uiteraard met telkens de verwijzing naar welke producten ze gebruikten. Doordat ze informatieve, interessante, blogartikels aanbieden die een echte meerwaarde zijn, verschijnen hun blogartikels steevast bovenaan in Google.

Een andere veelgebruikte techniek is dat je blogartikels publiceert en daarin een klein beetje waardevolle informatie weggeeft. Willen je lezers advies op maat, dan moeten moeten ze contact opnemen met jou. Bijvoorbeeld een boekhouder die een artikel publiceert met algemene fiscale tips voor ondernemers, waarbij je dan contact kan opnemen voor advies op maat.

Organiseer een workshop

Een andere optie om geld te verdienen met bloggen is het organiseren van workshops.

Stel dat je een populaire blog hebt over fotografie, dan kan het interessant zijn om workshops aan te bieden aan je lezers. Je lezers volgen je al omdat ze jouw blogartikelen interessant vinden. Wees er maar zeker van dat sommigen ook bereid zijn om geld te betalen voor een interessante workshop. Een voordeel is dat ze jou al kennen, je hebt al een (vertrouwens-) band met hen, dus je hoeft hen niet meer te overtuigen van je kennis en kunde.

Het voorbereiden van een workshop vergt wel wat tijd, maar het voordeel is dat je dezelfde workshop een aantal keer kan geven. Een bijkomend voordeel is dat verschillende personen zich kunnen inschrijven voor eenzelfde workshop.

Coach je volgers

Deze manier van geld verdienen met bloggen is gelijkaardig aan bovenstaande, maar met dat verschil dat je je volgers individueel gaat coachen. Zeker als je een bepaalde autoriteit hebt in jouw domein, zullen je lezers daar voor open staan en soms zelfs achter vragen. Het individueel coachen van iemand vergt uiteraard wel wat tijd, maar de bedragen die hiervoor worden gevraagd, liggen doorgaans ook een pak hoger.

Zo kan je geld verdienen met instagram

Tegenwoordig is Instagram ook een populair kanaal om geld te verdienen. Dat is dan niet echt door te bloggen, maar door het posten van mooie, inspirerende foto’s. Dit is vooral populair bij fashion en travel bloggers. Ook hier geldt, hoe meer volgers je hebt, hoe groter de bedragen zijn die je kan vragen voor gesponsorde posts.

Maar laat geld hier niet je eerste drijfveer zijn, want dan ga je het snel opgeven. Het kost veel tijd vooraleer je een mooi aantal echte (!) volgers opbouwt. Het is belangrijker dat je start vanuit je passie. Hou het ook bij 1 onderwerp, dat is gemakkelijker voor volgers om jou te volgen voor een specifiek onderwerp.

Ben je blogger, dan kan Instagram een interessant kanaal zijn om nieuwe volgers te vinden of om je volgers op de hoogte te houden van nieuwe blogposts. Je meest recente Instagram-posts zijn trouwens makkelijk te integreren op je website, wat ook weer verschillende voordelen heeft.

Wil je hier meer over weten, lees dan zeker ook dit artikel met uitleg over hoe je geld kan verdienen met Instagram.

Zo kan je geld verdienen met vloggen

Bij vloggen schrijf je geen blogs maar maak je “video blogs” en plaats je deze bij voorkeur op YouTube. Doordat YouTube advertenties toont bij video’s, is het mogelijk dat je geld verdient met het publiceren van video’s / vlogs. Hier geldt, hoe meer je video wordt bekeken, hoe meer je er mee kan verdienen. Maar maak je nog geen illusies, met enkele honderden views per maand ga je niets verdienen.

De populairste vloggers zijn momenteel wel zeer gericht op entertainment. Als bedrijf is het zeer moeilijk om voldoende views te halen om daar ook maar iets mee te verdienen. Toch zijn hier ook mogelijkheden!

Je kan je eigen YouTube-kanaal starten en hier tutorials of “how to”-video’s op plaatsen, want dat soort video’s is toch zeer populair op YouTube. Niet dat je iets zal verdienen uit reclame-inkomsten, maar zo kan je wel nieuwe bezoekers naar je blog of website lokken.

Je kan YouTube-video’s ook zeer gemakkelijk op je website plaatsen. In sommige gevallen zal dit leiden tot hogere rankings in Google! Video is trouwens een ideaal middel om meer vertrouwen te creëren bij je bezoekers; zo zien of horen ze je echt bezig.

Sluit je aan bij een influencer programma

Heb je heel wat volgers, via welk kanaal ook, dan ben je interessant voor bedrijven. Het is voor bedrijven veel interessanter om hun producten te laten promoten door influencers, die veel dichter bij hun volgers staan, dan gewoon via traditionele (onpersoonlijke) reclame.

Dit is nog relatief nieuw, maar het aantal influencer programma’s evolueert snel. Zowel wereldwijd als in België. Ook traditionelere marketingbureau’s rollen influencer programma’s uit, net omdat de ROI voor bedrijven zeer interessant is.

Als blogger krijg je sommige zaken gewoon gratis…

Hierboven heb ik een heleboel manieren beschreven om geld te verdienen met je blog, maar als blogger (of influencer) krijg je vaak ook producten gratis. Dat kan gaan van kleinere zaken (software, parfum) tot zelfs reisjes. Ook dit hangt weer af van verschillende factoren.

Voorwaarde dan is dat je deze promoot of een review over schrijft.

Als beginnende blogger zal dit vaak je eerste vorm van “inkomen” zijn. Je verdient er dan wel niet direct geld mee, maar het is wel een indicatie dat je op de goede weg bent en dat je vooral verder moet doen waarmee je bezig bent!

Kan je geld verdienen met een gratis blog?

Als beginnende blogger is de eerste (logische) stap vaak een gratis blog. En dat is perfect om mee te beginnen en je zou er zelfs geld mee kunnen verdienen als je blog populair wordt.

Maar het is veel interessanter om vrij snel naar een platform met je eigen domeinnaam te verhuizen. De reden is simpel; je eigen domeinnaam is van jou en beheer je zelf. Als je op een gratis platform blogt, en dat platform stopt er mee, dan ben je in één klap je volledige blog kwijt. Met je eigen domeinnaam kan zoiets niet gebeuren. En het komt gewoonweg ook veel professioneler over.

Moet je een eigen zaak hebben?

Je kan starten met bloggen zonder dat je een eigen zaak hebt. Zolang je er geen geld aan verdient, hoef je ook geen zelfstandige te zijn.

Van zodra je geld verdient met je blog, is het verstandig om eens langs te gaan bij een boekhouder of sociaal secretariaat zoals Acerta. Zeker aangezien inkomsten uit je blog vaak niet eenmalig zijn.

Omgekeerd, als je een zaak hebt en je hebt een bedrijfswebsite, dan is een blog een perfecte uitbreiding. Het regelmatig publiceren van blogartikels heeft heel wat voordelen:

 • bloggen is goed voor SEO, je website zal dus hoger ranken in Google!
 • je kan nieuwe potentiële klanten aantrekken door te bloggen over verwante onderwerpen aan je producten / diensten
 • je kan je blog ook gebruiken als informatie- of inspiratiekanaal
 • zeker bij kleine bedrijven kan een blog interessant zijn om vertrouwen op te wekken bij je bezoekers

7 extra tips om geld te verdienen met bloggen

 1. Maak je blog persoonlijk.
 1. Hou het bij 1 onderwerp en zorg dat je daar de referentie in wordt.
 2. Het duur wel even eer je resultaten begint te zien van je blog, daardoor geven veel bloggers het al op in een vroeg stadium. Reken toch op minimaal 6 maanden…
 3. Zet zeker in het begin in op verschillende manieren om geld te verdienen. Naarmate je populairder wordt, zal je merken wat het beste werkt voor jou.
 4. Content is king, publiceer content die je doelpubliek ook écht wil lezen
 5. Wees geen copycat van een andere blog, het is belangrijk dat je uniek bent en dé referentie in je domein
 6. Blog in eerste instantie niet voor het geld! Als dat in het begin je hoofddoel is, zal je het nooit volhouden.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *